Over mij

Jaren heb ik mij vermoeid en uit balans gevoeld. Na een lange dag werken was ik vaak te moe om nog iets te doen. Op sommige momenten dwong ik mezelf om te koken en gezond te eten. Mijn sport stond als vaste afspraak in mijn agenda zodat ik er niet onderuit kon.Ik wist dat het goed voor me zou zijn en ik er tijdelijk weer energie van zou krijgen. Mijn sociale afspraken waren leuk en ik keek er naar uit maar moest er altijd van bijkomen, soms wel dagen. Dit kon niet het leven zijn wat bij een jonge vrouw hoorde. Ik volgde coach programma’s, ging naar een diëtist om vanuit voeding meer energie op te doen. Het hielp allemaal niet. Tot ik op mijn 35ste iets ontdekte over mezelf wat mijn wereld totaal deed veranderen. Opeens begreep ik helemaal waarom ik zo weinig energie telkens had. 

back in balance coaching

Tussen het volhouden door mag je best even uitrusten

Waarom ik steeds moeier en moeier werd en mijn zelfvertrouwen verloor.

Eigenlijk merk ik mijn hele leven al dat ik alles anders ervaar dan de meeste mensen. Als ik terugkijk begon dat al op de basisschool. Als er iets vervelends gebeurde dan raakte mij dat heel erg en bleef het ook een tijd onder mijn huid zitten. Maar als klein kind heb je daar weinig aandacht voor en ga je weer door. 

In mijn tienerjaren, en zeker toen ik begin 20 was, werd het mij steeds duidelijker dat mijn beleving en gedachten anders waren dan die van mijn vrienden. Ik leerde mezelf als volwassen vrouw steeds beter kennen en wist waar ik behoefte aan had. Ik miste diepgang in mijn vriendschappen en o.a. daardoor had ik vaak geen aansluiting. En omdat ik die aansluiting wel wilde ben ik mij gaan aanpassen aan hun normen. Maar door niet mezelf te zijn putte ik mezelf juist uit en dreef het mij juist verder weg, vooral van mezelf maar ook in mijn vriendschappen. Die hielden uiteindelijk dus ook geen stand. 

Alle losse gebeurtenissen ben ik onbewust aan elkaar gaan knopen en heb daarmee de overtuiging gecreëerd dat ik niet goed genoeg was en dat ik er niet mocht zijn. Voor mijn gevoel werd dat steeds bevestigd en daardoor werd mijn eigen overtuiging steeds groter. Om niet verder gekwetst te worden heb ik een overlevingsmechanisme aangeleerd om zo niet teveel op te vallen en met alle winden mee te waaien.  

back in balance coaching

Mijn batterij liep langzaam leeg

Ook tijdens mijn carrière merkte ik dat ik qua energie niet altijd mee kon komen met mijn collega´s. Einde van de dag was ik altijd heel moe en kwam er vaak niet veel meer uit mijn handen en wilde ik rust.  Moe van het harde werken dacht ik, en dat zou soms ook vast wel zo zijn geweest want hard werken en lekker bezig zijn vind ik heerlijk. 

De moeheid ging overheersen en mijn concentratie werd telkens slechter. Alle prikkels kwamen steeds heftiger binnen en kon ik niet meer wegfilteren en daardoor kon ik mij steeds minder goed focussen. Thuis wilde ik niks anders dan ‘lekker’ op de bank liggen. 

Ik heb voor veel mooie bedrijven gewerkt zowel in Finance als HR. Ik heb mijzelf daar geweldig kunnen ontwikkelen. Ik had dit voor geen goud willen missen maar het was wel altijd intens. Het snelle schakelen, van afspraak naar afspraak rennen, het altijd ´aan´staan en bereikbaar zijn. Alle ballen omhoog houden en te zorgen dat ik het voor anderen zo goed mogelijk deed. Altijd maar door een door gaan. Maar ook werk doen waar ik niet altijd energie van kreeg omdat het niet mijn manier was maar die van een ander. Het begon mij steeds meer op te breken.

Mijn werk heb ik inhoudelijk altijd heel leuk gevonden, zeker toen ik het HR vak inging. Met mensen bezig zijn, ze verder helpen en er voor ze zijn vond ik heerlijk en daar kreeg ik energie van. Ik vond het fijn om mijn collega’s te ondersteunen in hun re-integratie en ze op een duurzame manier weer te laten terugkeren naar werk. Hun veilige vangnet op werk te zijn. 

Mijn overtuigingen werden steeds meer een last

Mijn oude overtuiging, “Ik ben niet goed genoeg” bleef daardoor boven mijn hoofd hangen. Ik had constant de angst om iets verkeerds aan te leveren. Constant de gedachte: “Doe ik het wel goed” of  “Ze zullen het vast weer niet goed vinden”. Wat ik aangeleverde moest meer dan perfect zijn. Dagen was ik soms bezig met een klein onderdeel van een project. De angst om weer niet goed genoeg te zijn, het weer niet goed te doen overheerste soms alles. Nachten heb ik wakker gelegen. Niet alleen omdat het werk zich opstapelde maar ook omdat ik constant die zwaarte voelde van het niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Mijn energie liep volledig weg en mijn motivatie was steeds verder te zoeken.    

Ik wist dat ik dit niet veel langer kon volhouden. er moest een verklaring zijn waarom ik mij steeds zo voelde en waarom ik steeds dezelfde terugkerende overtuigingen had. En toen werd het duidelijk. 

Een nare gebeurtenis of ervaring overkomt je het is niet wie je bent. Je hebt geen invloed op wat je overkomt wél over je reactie

En opeens vielen alle puzzelstukjes op z’n plek

Rond mijn 35ste hoorde ik over hoogsensitiviteit (HSP) en alle puzzelstukjes vielen ineens op zijn plek. Dat is het! Ik herkende alles! Mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel, mijn drang naar perfectionisme, mijn sterke intuïtie, emoties lang vasthouden, noem het maar op. Het lag niet aan mij! Ik ben niet anders, ik ervaar alles gewoon anders. 

Wat een verademing was het om mezelf opeens helemaal te begrijpen! 

Sinds ik weet dat ik HSP ben is mijn zoektocht gestart. Hoe kan ik HSP zo goed mogelijk integreren in mijn leven. En hoe kan ik het verleden gaan loslaten. Dat is geen makkelijk proces geweest maar het is gelukt en dat gun ik iedereen! 

Inmiddels weet ik precies wanneer ik overprikkelt raak. Zo kan ik niet tegen harde of irritante geluiden. Voor andere een klein geluid is voor mij heel groot en ik hoor het ook altijd. Zodra ik ergens binnenkom voel ik gelijk hoe de sfeer is en merk ik dat mijn eigen energie zich daarop aanpast. Op drukke plekken wordt het mij al snel teveel. Denk aan verjaardagen, in een restaurant met veel geroezemoes. Dit put mij uit en daar heb ik altijd een aantal dagen last van. Alleen heb ik die sociale prikkels ook nodig. Het is voor mij dus geen reden om niet te gaan. Ik zoek hierin de balans. 

Nog elke dag leer ik over mijn HSP en lukt mij ook niet altijd alles. Ik kijk heel goed of ik er zelf wel of geen invloed op heb. En als dat niet het geval is probeer ik daar een goede modus in te vinden zodat ik er het minst last van heb. Zo breng ik de zachtheid weer terug en vind ik mijn innerlijke rust. 

back in balance coaching

Ik heb mijn kracht gevonden

Bij mijn laatste werkgever heb ik mijzelf kunnen ontwikkelen tot HR Adviseur met expertise gezondheid en verzuim. Hier merkte ik dat mijn kwaliteiten als HSP-er perfect pasten. Ik voelde vaak al aan als het niet goed ging met een collega en kon ze het vertrouwen geven hun verhaal te doen. Ik kon ze niet alleen helpen maar ook de verbindende factor zijn tussen werkgever en werknemer en zo een veilig vangnet voor ze zijn. Ook herkende ik bij een aantal collega’s HSP. En zag ik dat dit een blokkade was tijdens hun herstel. Samen zijn we gaan kijken waar de disbalans vandaan kon komen en hoe we dit structureel konden aanpakken. En zodra de kwartjes vielen, en ik zag dat ze er echt mee aan de slag gingen, kreeg ik meer en meer energie. 

Toen ik in oktober 2020 te horen kreeg dat mijn functie vanwege een reorganisatie werd opgeheven was ik eerste instantie ontzettend verdrietig en uit het veld geslagen. Maar na een aantal weken heb ik besloten om niet in die negatieve spiraal te blijven hangen en dit om te buigen naar iets positiefs. Het idee om mijn eigen bedrijf te starten had ik al eens eerder gehad maar nu lag mijn toekomst open en ben ik het avontuur aangegaan! 

back in balance coaching

Leef een leven in balans

Door mijn eigen ervaring weet ik wat het is om constant overprikkeld te zijn en lichamelijk last te hebben van de stress die al die prikkels mij hebben gegeven. Maar inmiddels weet ik ook dat het niet nodig is om je gestresst, overprikkeld en opgejaagd te voelen. Zodra je weet wat je wanneer nodig hebt kan je in volledige balans leven. En dat gun ik jou ook. 

In deze drukke maatschappij, waar er veel van je wordt verwacht, is het lastig om de juiste balans tussen spanning en ontspanning te vinden. We vergeten vaak rust te nemen en zoeken ontspanning in dingen die voor de lange termijn weinig tot geen energie geven. En vaak voelen we wel dat we uit balans raken maar durven we het niet aan te geven, bang voor wat iemand ervan zou vinden. En dit geeft je uiteindelijk nog meer stress. We raken totaal uit balans en we raken onszelf kwijt, en dat is niet nodig. 

Ik ben er van overtuigd dat als je jezelf goed leert kennen dat je:

vlindertje transparant

Weet waar je (negatieve) overtuigingen vandaan komen en je deze kan ombuigen naar iets positiefs;

vlindertje transparant

Weet wat je stress geeft en hier op gaat acteren zodat je die stress niet meer hoeft ervaren;

vlindertje transparant

Weet welke prikkels je uitputten en jezelf hierin gaat beschermen.

En als je dat weet en kan dan weet je uiteindelijk precies wat je nodig hebt om weer op te laden. 

De zoektocht naar jezelf is lastig en soms confronterend maar ik weet zeker dat het je de verlichting gaat geven waar je naar verlangt. En ik kan je daarbij helpen! 

Typisch Eveline

Familie is voor mij ontzettend belangrijk. Zij zijn mijn veilige haven en waar ik altijd mezelf kan zijn. Zij zijn de belangrijkste mensen in mijn leven waar ik absoluut niet zonder kan. En fun fact: Ik ben gelijk met mijn moeder jarig :D Wat voor mijn vader en zus niet altijd even grappig is ;) 

In 2016 ben ik begonnen met yoga. En dat is nog steeds 1 van de beste keuzes die ik gemaakt hebt. De combinatie van in-en ontspanning zijn heel fijn. Je kunt door de verschillende vormen kiezen waar je behoefte aan hebt. En het is de plek waar ik loskom en niet aan het piekeren ben. Een yogaretreat kan ik ook iedereen aanraden. 

Balans is wel mijn keyword. 

vlindertje transparant

Hard werken maar nog harder ontspannen

vlindertje transparant

Serieus maar vooral ook lekker gek kunnen doen

vlindertje transparant

Festival met vrienden: Ja graag :D Maar een dag later sta ik dan graag op mijn yogamat.

vlindertje transparant

Een goed glas rode wijn of Gin Tonic vind ik heerlijk maar kan ook ontzettend genieten van een kop koffie of thee.

vlindertje transparant

Snacken is onderdeel van het weekend maar doordeweeks is gezond key!

Vertel me jouw verhaal

Voel jij ook vaak niet begrepen? Merk je dat je anders reageert op situaties dan de meeste andere mensen? Ervaar je geur, geluid en misschien zelfs licht vaak heel intens? Snak je naar meer balans en energie? De kans is groot dat je ook hoogsensitief bent. Ik ben benieuwd naar jou en jouw verhaal en laat mij je helpen om van jouw HSP je kracht te maken. 

Scroll naar boven